Regio’s van Hongarije

Budapest is de cultuur-metropool die mede geroemd wordt door haar architectuur, cultuur en talloze wellness-centra en thermaal zwembaden. De Hongaarse hoofdstad Budapest heeft een Keltische oorsprong enkele eeuwen na het begin van onze jaartelling. Doordat men zoveel bronnen vond in en rond het gebied dat nu het stedelijk gebied van Budapest is, noemden de Kelten het “Overvloed aan water”. Zowel de latere Romeinen en Turken die het gebied bezetten, bouwden diverse badhuizen. Deze traditie is tot op de dag van vandaag in ere gehouden, waardoor de Hongaarse metropool op z’n minst maar liefst 136 thermaalbronnen telt.

Badhuizen in Boedapest

Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer van centraal Europa. De regio is geliefd door Hongaarse en buitenlandse toeristen, omdat er met name in de zomer van alles te doen is. Het water van het Balaton is grotendeels ondiep, wat het ideaal maakt voor dagjes-mensen die willen genieten van het verkoelende water. De Hongaren noemen het meer ook wel liefkozend hun Grote Oom. Met name onder de Duitse toeristen en Russische investeerders is het Balatonmeer in trek. In de omgeving van het Balaton zijn diverse bekende en minder bekende kuuroorden en thermaalbaden te vinden. Het bekendste thermaalbad is het openluchtbad van Hévíz. Zelfs in de wintermaanden is het bad natuurlijk warm door het opborrelende water.

Hévíz Hongarije

Eger en Tiszameer staan als regio’s niet alleen bekend om haar wereldberoemde stierenbloedwijnen. De Nederlanders en Belgen kennen het Tiszameer om de rust en beeldschone natuur en de gemotoriseerde watersport die er beoefend mag worden. Hongaren komen vanuit heel het land voor het bezoeken van thermale zwembaden te Eger, Mezőkövesd, Hajdúszoboszló en Tiszafüred.

Hongarije en thermaalbaden

Mecsek en Valleienstreek zijn geliefd bij Nederlanders en Belgen om de mooie natuurgebieden en vrije plattelands-cultuur. Al is het zuidwesten van Hongarije niet zo rijk bedeelt met thermaalbaden en kuuroorden als de rest van het land, toch heeft de regio verschillende mogelijkheden voor de kuurtoerist. Recentelijk is in de winkelstad Bonyhád een nieuw openlucht zwembad met thermaalwater geopend. Voor een kuurbehandeling kunt u zich aanmelden bij het ziekenhuis van Dombóvár en verblijft u in het kuuroord van Gunaras. In de omgeving van Gunaras zijn gezellige restaurantjes en is altijd iets te doen. Thermaalbad Dombóvár-Gunaras heeft ook een thermaalbad met spectaculaire waterglijbanen in het buitenbad.